Campanya 'Pren el control de qui ets a Internet'
Campanya 'Pren el control de qui ets a Internet'. Autor: Agència de Ciberseguretat de Catalunya. 2021. Llicència: Tots els drets reservats.

[Article original publicat a Internet Segura: https://internetsegura.cat/vetllar-privacitat-nens-smarttv/]

En el marc del CyberSecMonth (mes de la ciberseguretat), Internet Segura ens dona alguns consells per a evitar que els televisors siguin un risc per a la privacitat de les famílies. Aquest article s'emmarca en la campanya 'Pren el control de qui ets a Internet'.

Un dels centres de l’entreteniment audiovisual a la majoria de les llars l’ocupa encara el televisor. Però els televisors actuals tenen ben poc a veure amb aquells amb què van créixer la major part dels pares d’avui. La connexió a Internet dota aquests equips d’una sèrie de prestacions afegides que transcendeixen el que, fins fa ben poc, havia estat la televisió convencional. Continguts a la carta, aplicacions especialitzades, videoxat… Avui designem aquests dispositius amb el nom de ‘Smart TVs’. I és cert que, amb totes aquestes funcions afegides, semblen uns aparells ben intel·ligents. Però les famílies han de ser conscients que aquesta versatilitat també comporta alguns perills.

El control parental, garantia per a la privacitat i la seguretat del menor Les Smart TV, com els ordinadors, els telèfons mòbils, les tauletes, les videoconsoles, etcètera, tenen paràmetres de control parental. Normalment, a les instruccions que acompanyen els dispositius s’hi explica com configurar aquests elements de control. Les famílies poden crear consciència sobre els riscos d’Internet i establir mesures per vetllar per la privacitat i la seguretat tant dels més petits de la casa com de tota la família.

Per poc que hi pensem, ens adonarem que, com més característiques i opcions incorporen els aparells tecnològics, més riscos de seguretat i més problemes per a la privacitat poden dur aparellats. Tenen implicacions sobre la nostra privacitat algunes de les següents funcions de les Smart TV:

Emmagatzematge de dades personals. Es tracta d’informació sensible que no volem que pugui caure en males mans.

Anàlisi de consum dels perfils d’usuari. Els televisors intel·ligents i moltes de les aplicacions que hi podem instal·lar recopilen dades sobre el que mirem amb una tecnologia anomenada Reconeixement Automàtic de Contingut (sovint abreujada amb l’acrònim en anglès ACR). Si poden oferir-nos recomanacions personalitzades de contingut és perquè estudien els nostres hàbits de consum audiovisual. Això vol dir que s’assabenten de què miren i poden compartir-ho amb tercers. Per bé que no podem desconnectar tota la recopilació de dades sense desconnectar el nostre televisor d’Internet, sí que podem desactivar les funcions ACR (cada fabricant compta amb unes opcions pròpies de control d’aquesta opció).

Integració de comptes d’usuari. Les Smart TV integren un usuari per defecte de les aplicacions (com ara YouTube, Netflix, Deezer, Spotify, …). Cal que tinguem en compte que qui comenti, faci ‘m’agrada’ o afegeixi una xarxa social estarà associant altres perfils a l’activitat que tingui lloc a l’aparell. Per això és important que les famílies estableixin si s’associen perfils externs al compte d’administrador i quins són.

Funcions integrades (o connexió a perifèrics) d’enregistrament d’imatge i so. Podem demanar a les nostres Smart TV que cerquin sèries o pel·lícules a través de comandaments de veu. Impactes de campanyes agressives de nous continguts. Que no tenen en compte franges de protecció horàries establertes per la legislació sobre comunicació audiovisual.

Algunes Smart TV rastregen la informació que recull el televisor sobre programes, anuncis i videojocs en línia visionats a l’aparell, així com la categorització “política” dels programes o canals vistos. Aquestes dades permeten a especialistes en màrqueting d’orientar el contingut i la temàtica dels anuncis que ofereixen als usuaris. Però qui insta els fabricants a ser transparents en la informació que ofereixen als consumidors sobre què fa realment cada aparell?

Recomanacions bàsiques de seguretat per a famílies en l’ús de les SmartTV

L’ús de les Smart TV per part dels menors demana l’adopció d’unes petites mesures de precaució genèriques afegides, que poden contribuir decisivament a evitar que la privacitat de la família quedi compromesa quan instal·lem a casa un d’aquests ginys, sigui quin sigui el fabricant de l’aparell en qüestió.

1. Establiu una contrasenya d’administració. Així evitareu que es puguin produir canvis accidentals o no desitjats en la configuració; no compartiu contrasenyes ni informació d’inici de sessió als comptes mestres del vostre televisor.

2. Creeu comptes secundaris per als diferents perfils d’usuari diferenciats que hagin de fer ús de l’aplicació del televisor. Els usuaris han de comptar amb la seva pròpia informació d’inici de sessió i restriccions d’ús adequades per les seves edats respectives.

3. Configureu l’autenticació de dos factors en aplicacions o serveis quan sigui possible. Si no n’hi ha l’opció, assegureu l’accés amb contrasenyes, números pin, o patrons d’inici de sessió biomètrics.

4. Desactiveu la funció ACR (Reconeixement Automàtic de Contingut). L’opció pot ser difícil de localitzar en la configuració dels aparells d’alguns fabricants. Tingueu present que pot ser que us calgui llegir atentament cada pantalla; algunes marques de televisors tenen diverses polítiques de privadesa i acords d’usuari que cal contemplar.

5. Eviteu d’introduir i emmagatzemar informació personal i financera al televisor. No hi ha millor manera d’evitar riscos potencials o, fins i tot, compres accidentals, que desar el mínim possible de dades sensibles al dispositiu.

6. Mantingueu la vostra Smart TV actualitzada amb les darreres actualitzacions de seguretat. Els fabricants milloren els seus productes a través del llançament de pedaços que resolen problemes de seguretat del programari o en milloren les funcionalitats. A la majoria d’equips, n’hi ha prou que accedim a ‘Actualització’ o bé a ‘Actualització de programari’ des de les opcions de configuració genèriques per descarregar-ne la darrera versió.

7. Si es tracta d’aparells amb càmera i micròfon integrats o connectats, mantingueu-los desactivats quan no n’estigueu fent ús. No volem que el que fem o diem davant del televisor pugui veure-ho o sentir-ho qualsevol, de manera que és millor que siguem els qui diem en quins moments han d’estar actius càmera i micròfon, per això és important que controlem en quin moment es troben en ús, desconnectant-los o, fins i tot, tapant l’objectiu de la càmera, com ho fem amb la webcam de l’ordinador.

8. Dialogueu amb els menors i expliqueu-los la importància de vetllar per la protecció de la seva privadesa i de la de tota la família. Fer pedagogia en positiu de la necessitat de preservar la privacitat en un entorn domèstic és prevenir possibles riscos i assentar les bases per fer també un ús segur d’altres aparells, com ara mòbils, videoconsoles, etcètera.

A hores d’ara, malgrat que la legislació estableix que les polítiques de privadesa no són contractes i que els consumidors no haurien de veure’s forçats a acceptar tota la política de privacitat per poder fer ús d’un televisor, la major part dels fabricants no informen suficientment ni de forma prou clara els consumidors sobre com s’utilitzen les seves dades. Per això els consumidors hem de ser crítics, no assumir tot el que ve de fàbrica tal com se’ns presenta en iniciar un aparell per primer cop i demanar informació i transparència per saber què tenim entre les mans. És important que les famílies tinguin una cura especial en la configuració i en l’ús de les Smart TV.

La campanya ‘Pren el control de qui ets a Internet’ compta amb el suport del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, el Departament de Drets socials i el Departament d’Educació, entre d’altres entitats i organismes públics. La iniciativa, que es llança coincidint amb l’inici del mes Europeu de la Ciberseguretat, vol crear consciència sobre la necessitat de controlar qui som a Internet (i tot el que això significa), tenint cura de què compartim públicament.