Una quinzena de persones han descobert les funcionalitats de la plataforma web de donació de veus i han comentat propostes per a la programació d’activitats relacionades. Descobreix més!

Imatge de trobada virtual
Imatge de trobada virtual. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 25 de gener, la comunitat de la Xarxa Punt TIC, persones dinamitzadores i entitats gestores, van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà el Programa AINA i la promoció del català dins del món digital. En concret, la primera trobada virtual de l’any 2024 va comptar amb prop d’una quinzena de persones participants, entre elles, en Gerard Soler de Plataforma per la Llengua i en Joan Montané de Softcatalà. Ambdós professionals van conduir la sessió en línia que tenia com a objectiu presentar la plataforma web de donació de veus i donar idees per a la programació d’activitats relacionades als diferents Punt TIC.

En primer lloc, va intervenir en Gerard Soler de Plataforma per la Llengua, qui va explicar que el projecte internacional Common Voice posava sobre la taula dues possibilitats: obrir la porta a la participació ciutadana dins de la creació d’eines d’intel·ligència artificial i impulsar la llengua catalana. Soler va comentar que malauradament la tecnologia no tenia un criteri multilingüístic i que, per tant, per endavant hi havia un repte: fer créixer el català dins del món digital. Soler va afegir que s’havien portat a terme campanyes amb persones influenciadores del territori per tal de representar la pluralitat de la llengua catalana. En aquest punt, Soler va avançar que el català era la primera llengua del món en hores enregistrades i validades a Common Voice.

Tot seguit, va intervenir en Joan Montané de Softcatalà, qui va presentar la plataforma web de donació de veu i els seus dos rols principals: Escolta i Parla. Amb el rol ‘Escolta’, les persones voluntàries podien validar els enregistraments d’altres persones. Amb el rol ‘Parla’, les persones voluntàries podien enregistrar la seva veu. Montané va compartir que actualment en català hi havia prop de 3.700 hores enregistrades. A continuació, Montané va alertar de la manca de veus femenines, de veus joves i de veus de fora de Barcelona i va suggerir fer incidència en aquest fet per tal de poder corregir biaixos. Montané va afirmar que la donació de veus es podia fer de manera anonimitzada, tot i que es recomanava iniciar sessió i omplir el perfil. En tots els casos, Montané va demanar tenir cura de tres dades essencials per a una bona indexació: edat, gènere i variant de català. Montané va recordar que no es buscava la millor persona locutora en català, sinó generar dades perquè un robot entengui les persones. Finalment, Montané va recomanar assegurar-se que la participació es feia a través del web de Common Voice en català i va anunciar que la donació de veus permetria disposar en un futur d’un motor de reconeixement automàtic de la parla, assistents de veu o serveis de veu en llengua catalana.

En darrer lloc, es va obrir un torn de preguntes, on algunes de les dinamitzadores de la Xarxa Punt TIC van plantejar qüestions i dubtes al voltant del funcionament de l’eina i de la dinamització d’activitats.