Desmitifiquem conceptes de seguretat digital i identifiquem com protegir-nos
Desmitifiquem conceptes de seguretat digital i identifiquem com protegir-nos. Autor: Pixabay. Llicència: BY-SA.

Les contrasenyes

Hi ha contrasenyes que ja no fem servir però continuen deambulant pel nostre email i comptes de xarxes socials. Quan les contrasenyes viuen tant de temps poden ser víctimes d'una filtració de dades, es a dir, els teus comptes estan compromesos i/o les teves dades exposades. Com pots evitar-lo? Anant un pas endavant i revisant si els teus comptes han patit una filtració de dades en línia. Pots fer-ho amb l'ajuda d'aquesta eina de Firefox o també aquesta altra: haveibeenpwned

Per a protegir els teus comptes i evitar que algú les usi amb finalitats dolentes, a més de mantenir contrasenyes renovades, fortes i úniques, agrega la verificació de dos passos. Aquesta funciona com una doble capa de seguretat que protegeix davant qualsevol atac (maligne o no).

Les nostres eines: ordinador i telèfon mòbil

Si pensem en el nostre ordinador o portàtil com el lloc on habita la nostra informació, podem procurar que aquest espai estigui actualitzat i amb una higiene digital adequada per a evitar que virus o els anomenats malware s'allotgin aquí i s'escampin per tot arreu.

Cal que sàpigues que hi ha apps que en instal·lar-se en el teu telèfon mòvil s'alimenten de la teva informació i intenten aguaitar la teva activitat en línia i a vegades fins als teus passos (gràcies als permisos de geolocalització). Quan aquestes Apps s'acumulen en el teu telèfon, formen un grup amb una fi: xuclar la teva informació i moltes vegades vendre-la al millor postor. Elimina apps que no utilitzes constantment i revisa la configuració de permisos que els dones, ja que moltes vegades demanen permisos que no necessiten per a funcionar. Considera que moltes apps se sostenen de publicitat i recol·lecten les teves dades i hàbits de navegació. Abans de descarregar-les:

  • Llegeix les ressenyes i qualificacions
  • Comprova que la descàrrega sigui des de llocs oficials
  • Demana actualitzacions

Els missatges que rebem

Alguns missatges que reps a través del correu electrònic o SMS busquen espantar-te amb la fi de robar-te les teves dades o infectar els teus equips. Aquests missatges (anomentas enllaços fantasma) apareixen en la safata del teu correu, en el teu xat o en un lloc web alertant sobre una “suposada promoció” o “perill imminent”. Aquesta tècnica d'espantar-te perquè facis alguna cosa “donar clic, descarregar un arxiu, o facilitar les teves dades” és un engany comú.

Per a evitar-ho, mantén els teus dispositius actualitzats i evita donar clic als enllaços fantasma, ignora'ls i si et va semblar veure que es tractava d'algú conegut, sospita i verifica per una altra via amb el teu contacte.

Els codis maliciosos (malware)

Existeixen codis maliciosos que són coneguts com malware. Què poden fer aquests codis? Alguns poden robar informació, accedir als teus arxius, infectar els teus equips, etc. Per a protegir-nos necessitem algunes eines, com per exemple utilitzar un antivirus que ens alerti quan algun ens comenci a rondar pels nostres equips. Pot ser un antivirus gratuït o de pagament, l'important és tenir el nostre instal·lat i configurat.

Una altra manera de protegir-nos és explorar les dimensions d'Internet cuidant la nostra seguretat i privacitat. Com fer-ho? Usa un cercador com DuckDuckGo per a trobar informació sense que la teva activitat sigui rastrejada. També pots triar navegadors amb privacitat, com Firefox i el navegador anònim: Tor. Sigui quin sigui el teu objectiu, navega amb privacitat i seguretat.