Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

m4social reclama que Internet esdevingui un dret fonamental

Publicat el 13/10/2021
icona de so
Escolta l'article
veu dona | Inici
m4social reclama la inclusió d'internet com un dret fonamental
m4social reclama la inclusió d'internet com un dret fonamental , per m4social. 2021. Llicència: Tots els drets reservats

El passat 29 de setembre, m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, va presentar l’informe ‘Internet, dret fonamental: estudi per analitzar el marc legal existent i possibles iniciatives entorn de la reclamació de l’accés a Internet com a dret fonamental’. Fem un resum de les propostes.

El document, elaborat per l’Observatori DESC i femProcomuns, planteja diverses recomanacions perquè les administracions, la mateixa Taula del Tercer Sector i el conjunt de les entitats socials actuïn perquè el dret a internet sigui efectiu. També proposa accions que enforteixin el marc legal necessari perquè l’accés a Internet sigui reconegut com a dret fonamental i, a més, repassa com es garanteix aquest dret en altres països que són una referència internacional.

Algunes de les propostes i recomanacions són reformar la Constitució per introduir el dret a Internet com a dret fonamental i crear un pla de capacitació digital per superar la bretxa digital o aconseguir un bo social digital per a les llars en situació vulnerable, modificar normatives en l’àmbit català per assegurar el dret d’accés a Internet i impulsar cursos de capacitació digital als centres de l’administració pública (escoles, centres cívics i biblioteques) per als col·lectius amb més dificultats.

També, es va presentar alguns casos relacionats com el d'Estònia i Gran Bretanya. Estònia ha buscat una manera segura de participació i d'accés a serveis, tant públics com privats, que no es basi en la identificació mitjançant corporacions oligàrquiques com Facebook o Twitter i han creat la identitat digital sòlida. En el cas de Gran Bretanya, la pobresa de dades és l'impossibilitat d'accedir a una banda ampla segura, suficient i privada per cobrir les necessitats essencials i les accions es limiten a donar solucions tecnològiques que inclouen donacions de dispositius però no de dades.

Podeu descarregar-vos l'informe aquí.