Des de la Xarxa Punt TIC, volem difondre projectes i iniciatives que promoguin les compres sostenibles. Aquesta setmana, en parlem amb la Núria Sau d’Andròmines. Imprescindible!

Imatge de regal
Imatge de regal. 2020. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

Aquest mes de desembre, des de la Xarxa Punt TIC, volem difondre projectes, iniciatives i campanyes que promoguin les compres sostenibles, la segona vida dels dispositius i la reutilització dels productes. L’objectiu és mostrar altres maneres de consumir, comprar i regalar durant les festes nadalenques.

Així doncs, aquesta setmana, en parlem amb la Núria Sau d’Andròmines:

- Què és el projecte ‘Reparadís’?

- El projecte ‘Reparadís’ és una iniciativa d’Andròmines, una entitat social que treballem des de l’any 1993 per la inserció sociolaboral de col·lectius en risc, de persones que estan en una situació complicada de la seva vida, i ho fem sempre a través de la creació i la dinamització de programes amb una finalitat ambiental, a través de la reutilització i a través de la prevenció de la generació de residus. Ara, posem el focus en el recondicionament de telèfons mòbils i ordinadors, sobretot ordinadors portàtils, per a donar una segona vida a aquests aparells.

- Així doncs, com va sorgir el projecte ‘Reparadís’?

- A Andròmines, fa anys que treballem amb dispositius elèctrics i electrònics i els recondicionem per a allargar la seva vida útil. No obstant això, el passat mes de juny, vam fer un pas més i vam obrir la botiga ‘Reparadís’ a la galeria comercial del Mercat de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona. Des de l’entitat, feia molt de temps que volíem obrir un punt de venda molt més accessible per a la ciutadania, perquè els nostres centres de reutilització estan ubicats a zones industrials de Montcada i Reixac i del Bon Pastor. Feia molt de temps que volíem acostar-nos molt més al territori, tenir més contacte amb els veïns i amb les veïnes. En aquest punt, i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, va sorgir la botiga ‘Reparadís’. L’espai ens permet també donar a conèixer els programes, així com oferir assessoraments sobre reparacions i suport a la ciutadania.

- Aquestes festes, comptareu amb un punt de venda extra?

- A partir del pròxim divendres 15 de desembre, estarem a la Fira de Nadal de la Plaça Catalunya. Allà, tindrem una selecció de dispositius. De fet, vull aprofitar per a recordar que aquestes iniciatives es poden portar a terme gràcies a la participació de persones que amb el projecte tenen una feina i poden iniciar un procés d’inserció. 

- En concret, quins beneficis se’n desprenen de la reutilització de dispositius?

- Pensem que és importantíssim oferir la compra de dispositius recondicionats, opcions reals, a l’abast i que funcionen a la perfecció. Hem de ser conscients que la creació d’un aparell nou conté una motxilla ecològica enorme. La producció d’un aparell, per exemple, d’un telèfon mòbil, comporta trenta-quatre quilos de materials, quan l’aparell final pesa aproximadament uns cent trenta grams. Així mateix, cal tenir present l’impacte social, d’on venen aquests productes. Cada vegada que comprem un mòbil de segona mà estem fent que no s’extreguin tants minerals, que en molts casos són escassos, i estem allargant la vida del nostre planeta.

- Com animaries la ciutadania a optar per les compres sostenibles?

- A la botiga ‘Reparadís’, disposem de dispositius adaptats a tots els nivells d’ús. Fins i tot, tenim aparells de nivell gamers. La nostra voluntat és treballar molt les necessitats d’ús tecnològiques, perquè volem que tothom les tingui cobertes. A més, cada quinze dies, els divendres, obrim un espai d’assessorament per a fer petites reparacions o de suport per a allargar la vida dels dispositius elèctrics i electrònics. Des d’aquí, us animo a apropar-vos a la botiga 'Reparadís' i descobrir-nos. Per Nadal, el millor regal és aquell que no produeix residus.