Paloma Valdivia, responsable Punt TIC de Palau-solità i Plegamans
Paloma Valdivia, responsable Punt TIC de Palau-solità i Plegamans. Autor: Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. 2019. Llicència: Tots els drets reservats.
Article publicat a elButlletí núm.31, Butlletí d’informació municipal de Palau-solità i Plegamans al juliol de 2019.
Fes clic per veure l’article original

Com va sorgir el Punt Tic de Palau-solità i Plegamans? 

El Punt Tic com a projecte va néixer l’octubre del 2010 dins d’un projecte del Palau Avança i desprès de presentar una subvenció a la Generalitat per concessió de la creació de punts tecnològics. També era el meu projecte de treball de màster de la universitat de Gestió i Planificació en l’Educació i alhora és el projecte permanent de l’ONGD Palau Solidari.

Què és el que feu?

El Punt TIC és un espai públic, obert per tothom que està dividit en tres branques. La primera branca és donar accés a internet a la ciutadania, que no té, no vol o no pot connectar-se o tenir internet a casa. També és un punt de participació on la gent pot venir a aprendre i a compartir entre iguals, fomenten molt l’aprenentatge entre iguals a partir de diferents projectes que fem; formacions bàsiques correu electrònic, navegació o seguretat per internet. La tercera branca és l’apoderament de les tecnologies, volem la sobirania de la ciutadania respecte a les tecnologies, tenir una mirada critica, fer servir les tecnologies per canviar el context, per millorar una idea i a partir d’aquesta branca va sortir també el Projecte del Dimoni i les Pedres.

Quin és aquest projecte?

Del Dimoni i les Pedres és un projecte que va sortir d’un grup de persones molt engrescades i contentes de venir al Punt TIC. Hi va haver un moment que ja havien finalitzat tota la formació i vaig proposar fer alguna cosa relacionada amb la història de la vila de la qual sempre me’n parlaven. A més, em vaig adonar que no coneixia tota la història de Palau-solità i Plegamans i per això vam decidir sumar els seus testimonis orals amb la informació documental que hi teníem del poble. Vam digitalitzar-ho i millorar-ho tot gràcies a la feina d’una historiadora de l’art, que ens va enviar el Palau Avança. Aquesta professional li va donar la validesa al treball i va fer el material més didàctic.

Com funciona?

Van sorgir diferents punts del patrimoni del poble i vam crear tres rutes diferents, una bàsica, una més pel voltant del poble i una més extensa. Cada punt té un codi QR amb contingut de l’espai, informació, exercicis didàctics, etc. i després et mous a un altre punt i així successivament. També la gent pot anar al seu aire, la idea és que hi hagi un mapa amb tots els punts QR que existeixen. Vam afegir àudios enregistrats pels companys de Ràdio Palau i per tant un cop arribes a un punt pots escoltar-lo i llegir-lo.

En quin punt es troba el projecte ara?

Hem fet una primera presentació al fòrum d’educació davant de totes les escoles i hem quedat que ens reunirem amb elles per validar les fitxes perquè es pugui fer les activitats a les escoles. Moltes són basades en el learning by doing. De moment tot això està a la pàgina web del projecte i és obert perquè tothom ho faci servir. Estem doncs treballant conjuntament amb diferents àrees de l’Ajuntament per tirar-ho endavant. Actualment el projecte està en desenvolupament, no hi ha els plafons amb els codis QR encara, de moment estem testejant les rutes amb els codis impresos.