Educació posa en marxa una app per combatre la violència a les escoles
Educació posa en marxa una app per combatre la violència a les escoles. Autor: Pexels. 2019. Licencia: BY-SA.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una aplicació web que permet denuncuar situacions de violència als centres educatius. Aquesta acció s'emmarca dins Pla de les Escoles Lliures de Violències.

La majoria d'aquestes violències detectades són bullying, violències masclistes en l'àmbit escolar i familiar i maltractament infantil i adolescent en l'àmbit familiar. L'aplicació és confidencial i anònima i va dirigida tant a les víctimes d'aquestes agressions com als testimonis. L'app' està disponible en set llengues (català, aranès, castellà, anglès, urdu, àrab i xinés) i ofereix contactar amb la Unitat de recolzament a l'alumnat en situacions de violència (USAV), que ja registra 183 denuncies des del passat mes d'abril. 

El Pla Les Escoles Lliures de Violències per erradicar tot tipus de violències als centres educatius s’adreça a tots els centres públics i privats i persegueix situacions de maltractament a la infància i adolescència, negligència, violència sexual o abusos sexuals, assetjament entre iguals a l’escola, ciberviolències, conductes d’odi i discriminació, violència masclista i LGBTIfòbia. A més, inclou canals específics d’informació i denúncia actius tots els dies de la setmana i preveu exercir l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus a infants o adolescents. El pla compta amb un pressupost de 34,74 milions que es desplegarà fins al 2026. 

Els principals objectius que persegueix aquest pla són:

  • Prevenir la violència.
  • Garantir l’eficàcia de les mesures de prevenció, detecció i denúncia.
  • Reconèixer les víctimes, protegir-les, oferir-los atenció especialitzada per a la reparació dels danys causats.
  • Evitar la doble victimització. Garantir el suport jurídic i acompanyament institucional​.
  • Contundència envers els agressors i encobridors/es.
  • Exercir l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus a infants o adolescents i personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu.
  • Impuls d’una web/app