Informe 'Les infraestructures digitals de les economies del comú' (Colectic/XES/Pam a Pam)
Informe 'Les infraestructures digitals de les economies del comú' (Colectic/XES/Pam a Pam). Autor: Colectic. 2020. Licencia: BY-SA.

Aquest estudi forma part del projecte Passa't al FLOSS liderat per Colectic amb la col·laboració de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i Pam a Pam i analitza els deures pendents respecte a l'ús d'eines digitals que té el teixit de l'economia social i solidària (en endavant ESS) catalana.

Entre març i juny de 2020, van elaborar una enquesta sobre el tipus de productes oferts, la situació laboral, les pràctiques d’intercooperació de les entitats de l'economia social i solidària TIC i l’afectació per la crisi de la COVID-19. Van respondre 23 entitats que treballen en el sector TIC dintre de l’ESS (de 993 iniciatives publicades al juliol de 2020 a Pam a Pam, només 24 tenen el sector teconòlogic com el principal).

Algunes dades destacades

Tot i que més del 80% de les entitats enquestades fan servir eines i plataformes digitals ( serveis de correu electrònic, documents col·laboratius o emmagatzematge compartit, per exemple) de manera generalitzada, el 70% només fan servir proveïdores de l’ESS o programari lliure per resoldre menys del 25% de les seves necessitats tecnològiques.

A més, la majoria han fet molt poca inversió en TICs els darrers cinc anys, amb un 2.272 € de mitjana d’inversió i el 70% de les entitats afirmen que han fet inversions menors a 150 € en aquest període. Altra dada interessant és que només el 10% de les entitats enquestades tenen a alguna persona en plantilla amb hores destinades al desenvolupament i/o manteniment TIC.

Motius per no utilitzar el programari lliure

Malgrat el programari lliure és el sistema que més s'ajusta als valors que defensen les entitats de l'ESS, un 41% no utilitza proveïdors/es que defensen aquesta opció. Les raons?

  • Un 23% no coneix alternatives
  • Un 21% afirma que aquestes alternatives no ofereixen tots els serveis que necessiten
  • Un 14% no sap com funcionen aquestes alternatives. 
Des de Colectic destaquen que l'alternativa passa per millorar l'accessibilitat a les eines FLOSS, la conscienciació d'un ús tecnològic responsable i la necessitat de desplaçar el debat del purament tecnològic al debat dels drets digitals.
 
Podeu descarregar-vos l'informe complet aquí