Presentació del Pla DonaTIC el 6 de març de 2020
Presentació del Pla DonaTIC el 6 de març de 2020. Autor: Oficina Tècnica. 2020. Llicència: BY-SA.

Amb l’objectiu d’incrementar la presència de dones dins de l'àmbit, la Secretaria de Polítiques Digitals presenta el Pla DonaTIC per potenciar les activitats orientades a garantir el no sexisme, reduir el ciberassetjament en l’àmbit de les TIC, promocionar l’accés de les dones a les TIC, fomentar l’emprenedoria i promocionar les vocacions tecnològiques entre les dones.

Amb un acte presentat pel periodista Pipo Serrano el passat 6 de març a la Universitat Pompeu Fabra (Edifici Balmes. Auditori), la jornada va començar a les deu del matí per donar a conèixer les novetats d'aquest pla estratègic.

A Catalunya, només hi ha un 7,9% de dones en posicions de lideratge a les empreses tecnològiques i els salaris són un 20% més baix que els dels homes. 

En aquesta línia, Joana Barbany, directora general de Societat Digital, va donar la benvinguda a totes les persones i va reivindicar les oportunitats i reptes que tenim amb l'aprovació i execució del Pla DonaTIC.

Barbany va explicar que alguns d'aquests reptes resultat de l'anàlisi que han realitzat des de la Secretaria, són: falta d'interès de les nenes per la tecnologia, poca presència de dones en estudis tecnològics, forts estereotips associats als perfils TIC, poca visibilitat de dones de l'àmbit TIC, manca de polítiques d'igualtat i manca dones en posicions de lideratge a les empreses tecnològiques.

L'estratègia del Pla DonaTIC s'estableix en quatre eixos:

  1. Eix 1: Les TIC han de ser atractives pel talent femení
  2. Eix 2: Visibilitzar la dona tecnològica i continguts creats per dones
  3. Eix 3: Formar i capacitar digitalment a tothom
  4. Eix 4: Participació plena i efectiva de les dones TIC en espais de decisió

A continuació, es va realitzar la conversa 'Reptes del lideratge' a càrrec de l'Anna Gener, presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública.

A més, el Govern va anunciar una línia d'ajuts de 500.000 euros per empreses de base tecnològica liderades per dones.

L'objectiu és impulsar l’emprenedoria digital femenina com a instrument clau per augmentar la presència i el lideratge de les dones en un àmbit fonamental per al futur del país com és el tecnològic.  

Puigneró va destacar el compromís del Govern per incidir i fer un esforç amb accions i polítiques concretes perquè les noies vegin el sector TIC com un lloc on desenvoluparse, positivitzar aquestes professions i fer-les més atractives. 

Per la seva banda, l'Anna Gener va destacar que "és una responsabilitat del sector públic i del privat visibilitzar les dones TIC. Necessitem que hi hagi paritat perquè es visualitzi el talent i la intel·ligència col·lectiva de les dones".

A continuació, Lluís Soldevila, expert en motivació i lideratge digital, va realitzar una ponència sobre Design Thinking on va fer una retrospectiva en clau d'humor sobre com les tecnologies, no només les digitals han canviat la nostra manera de comunicar-nos i va donar algunes claus per adoptar el pensament digital.

Et deixem un recull de tuits i l'àlbum de fotos de la jornada!

Àlbum de fotos de la jornada

 Jornada de presentació del Pla DonaTIC