Imatge campanya mes de la ciberseguretat orientat al jovent
Amb aquests consells podràs surfejar la xarxa amb navegadors privats. Autor: Internet Segura. 2021. Llicència: Tots els drets reservats.

[Article original publicat a Internet Segura: https://internetsegura.cat/navegadors-privats/]

Com saps, els navegadors més usuals permeten que en configuris les opcions de privacitat. Pots personalitzar-ne els paràmetres per dificultar la monitoració de la teva activitat a la xarxa per part dels responsables dels webs que visites i altres agents (com ara anunciants, proveïdors d’Internet, ens governamentals, corporacions, etcètera). T’hem explicat què fas en acceptar les galetes, de quina manera eliminar-les periòdicament o com pots blocar-les de forma automàtica. També tens a l’abast extensions especialitzades a resguardar les teves dades d’ús d’Internet d’ulls indiscrets que són compatibles amb els navegadors més populars.

Si habilites el mode incògnit al teu navegador, no es desarà l’historial de navegació de la sessió, tampoc no s’emmagatzemaran les dades que introdueixis a formularis ni les teves cerques. Les galetes i les dades de llocs web s’esborraran quan abandonis el mode privat. El mode incògnit és una bona mesura per evitar que altres persones que facin ús del teu dispositiu s’assabentin de què hi has fet, però has de ser conscient de quin tipus de protecció ofereix: no fa que la teva activitat esdevingui invisible per als webs, ni per als rastrejadors, ni per als proveïdors d’Internet. Per molt que naveguis en mode incògnit, doncs, no evitaràs altres tipus de monitoritzacions i la teva adreça IP serà coneguda per a tercers igualment. Has de posar en pràctica mesures complementàries si vols una protecció més gran per a la teva privadesa.

No hi ha res que protegeixi completament o blindi les dades contra el seguiment. Ara bé, hi ha navegadors privats concebuts expressament per evitar que qualsevol tipus d’informació privada sigui visible per a tercers. Aquestes són les alternatives que millor preserven la teva privadesa a la xarxa.

Navegador Avast Secure Browser 
Windows, Mac, Android, iOS

Aquest navegador força els webs a fer ús de xifrat per protegir les teves dades. Com que està basat en Chromium (el codi que impulsa Google Chrome) és compatible amb la majoria de llocs. Inclou bloqueig d’anuncis integrat, funcions antiphishing i un gestor de contrasenyes. Per bé que el seu proveïdor de cerca predeterminat és el rastrejador de Google, facilita una gran protecció en contra del seguiment a través de l’eina Cover Your Tracks (desenvolupada per l’Electronic Frontier Foundation, l’organització sense ànim de lucre dedicada a la defensa de la privacitat dels usuaris i les llibertats civils al món digital). La versió de pagament, Avast Secure Browser PRO, ofereix les mateixes funcions que Avast Secure Browser i, a més, xifra automàticament la connexió a Internet mitjançant una funcionalitat de xarxa privada virtual integrada ràpida i il·limitada amb més d’una.

 

Navegador Brave Brave Privacy Browser
Windows 64-bit, Windows 32-bit, macOS Intel, macOS ARM64, Linux, Android, iOS

Com bona part de la resta de navegadors privats, Bravee es basa en una versió personalitzada de Chromium. A més d’estar centrat en la protecció de la privadesa i en el bloqueig d’anuncis, es proposa un objectiu revolucionari: canviar el funcionament del comerç web a través de la substitució dels anuncis desenfrenats per micropagaments directes. De la mateixa manera que el navegador d’Avast, també fa ús de l’eina en contra del seguiment Cover Your Tracks de l’EFF. Com a curiositat, a més, et permet guanyar criptomonedes mentre navegues: el programa fa aparèixer periòdicament un anunci discret —que pots desactivar si ho desitges— en un quadre fora de la finestra del navegador.

Navegador DuckDuckGo 
iOS, Android. A PC, disponible com a extensió per a Edge

Tot i que és conegut com a proveïdor de cerca privada, DuckDuckGo també és un navegador web autònom centrat en la protecció de la privadesa. A més d’integrar el seu famós cercador, bloqueja els rastrejadors de tercers i obliga els llocs a utilitzar una connexió xifrada sempre que estigui disponible. Una de les seves funcions més interessants és que puntua la privadesa dels llocs que visitem, de forma que t’explica fins a quin punt són o no respectuosos amb les teves dades sensibles les pàgines web on ets assidu.

Navegador Epic Privacy
Windows, macOS Intel, macOS ARM64, Android, iOS

Basat en Chromium i amb una interfície semblant a la de Chrome, el navegador Epic ofereix, segons els seus promotors, bloqueig d’anuncis, de rastrejadors, de criptomineria i fins i tot de rastreig per mitjà d’ultrasons. Epic elimina automàticament totes les dades de navegació i compta, a més, amb funcionalitat de VPN amb un servidor intermedi que xifra la informació, entre altres funcions de protecció de la privacitat.

Navegador Opera
Windows 64-bit, Windows 32-bit, macOS, Linux, Android, iOS

L’empresa de programari noruega Opera fou de les primeres a incloure pestanyes i un cercador al seu navegador, de manera que parlem no només d’un veterà sinó també d’un pioner innovador. Com a navegador privat, destaca pel seu bloquejador d’anuncis i rastrejadors i per la seva funcionalitat de VPN integrada. També compta amb característiques complementàries tan útils com el xat incorporat o la sincronització i compartició d’arxius. Fins i tot ofereix un processador de pagaments Simplex que pots fer servir per comprar i vendre criptomonedes directament a través del navegador, si ets criptoinversor i operes (perdó pel joc de paraules) amb aquest tipus de divises alternatives.

Navegador Tor
Windows, macOS, Linux, Android

Tor és l’acrònim de ‘The Onion Router’, és a dir L’Encaminador Ceba, un nom que prové de les capes de protecció que ofereix a l’usuari. El seu lema és “protegeix-te davant el rastreig, la vigilància i la censura”. Aquest navegador de programari gratuït i de codi obert permet la comunicació anònima proporciona una ruta xifrada de diversos passos que té el petit inconvenient que alenteix sensiblement la navegació però que fa que identificar-te sigui fins i tot més difícil que no si et protegeixes només amb una VPN.

Navegador Vivaldi
Windows, Android

Vivaldi és un dels navegadors privats amb millor valoració dels seus usuaris. Ofereix xifratge d’extrem a extrem per sincronitzar entre dispositius. També basat en Chromium (i, per tant, compatible amb gran part de les extensions disponibles per al navegador de Google), amb bloquejador d’anuncis i rastrejadors integrat. A més, és altament personalitzable al gust de cada usuari i ofereix funcions complementàries ben atractives, com ara agrupació de pestanyes, pantalla dividida per visualitzar múltiples llocs web simultàniament, client de correu integrat, notes, captures de pantalla, traductor propi, propietats de les imatges…

La recopilació de les teves dades pot servir per reconèixer-te individualment, determinar quins són els teus interessos i monitorar la teva activitat a Internet. Per això, tant si tries un navegador convencional com si optes per una alternativa especialitzada en la protecció de la teva privadesa, és important que sàpigues com configurar-ne les opcions per contrarestar el rastreig i impedir la perfilació.