Eines, aplicacions i serveis de codi obert per una millor privacitat
Eines, aplicacions i serveis de codi obert per una millor privacitat. Autor: Pexels. 2020. Llicència: BY-SA.

Normalment, en avaluar eines i serveis, busquem respostes a les següents preguntes: És gratuït i de codi obert, o és privatiu? Quins són els termes i condicions? Què tan oberts són els desenvolupadors a reportar i revelar vulnerabilitats? Compten amb un compte de correu per a reportar problemes de seguretat?

Les eines de codi obert representen un gran ventall d'avantatges respecte altres opcions, ja siguin gratuïtes o de pagament. El fet que siguin mantingudes per una comunitat, assegura a les persones usuàries la seva constant actualització i correcció d'errors. Us en deixem algunes:

Navegadors

  1. Mozilla Firefox
  2. Chromium
  3. Tor
  4. Brave

Complements i extensions per a navegadors

  1. HTTPS Everywhere: Apunta a encriptar la teva comunicació en qualsevol lloc web important.
  2. Privacy Badger: Bloqueja rastrejadors de tercers en les pàgines que visites, prevenint que el teu navegador carregui contingut de fonts de rastreig. 
  3. Track Me Not: interfereix amb les pràctiques de rastreig i traçat de perfil fent que les teves cerques en la web siguin aleatòries. Un procés conegut com a "ofuscació".
  4. uBlock Origin: és un filtre de contingut i un blocador d'anuncis. Pots descarregar-ho per a Firefox i per a Chrome.
  5. Facebook Container: aïlla la teva activitat web, fent difícil que Facebook rastregi la teva activitat en accedir a la xarxa social a través del teu navegador web.

Buscadors

  1. DuckDuckGo
  2. Qwant
  3. Searx 

Xats, trucades i missatges

  1. Signal: és una aplicació open source xifrada i amb múltiples opcions per a millorar la privacitat de les nostres converses.
  2. Wire: és una aplicació de missatgeria segura que pots usar en iOS, Android, Linux, Mac, Windows i la web. És gratis, open source.
  3. Chatsecure amb Orbot: és una app per a afegir una capa de seguretat i encriptació als nostres missatges d'aplicacions com Facebook o Hangouts en iOS o Android.